آنوریسم آئورت امده از است  آئورت ، شریان اصلی که سفر را از قلب به جریان خون به سایر نقاط بدن. شایع ترین محل آنوریسم آئورت شکم است. آنوریسم های آئورت می توانند پارگی کنند و منجر به از بین رفتن فاجعه خون خون و مرگ شود.

 

در صورت توجه سریع پزشکی ، ترمیم جراحی اضطراری ممکن است جان شما را نجات دهد. آنوریسم آئورت که قبل از پارگی تشخیص داده می شود ، با پیش آگهی خوبی نیز قابل جراحی است.

علائم
آنوریسم آئورت می تواند علائمی را ایجاد کند که موم و از بین می رود قبل از پارگی. اغلب ، هنگامی که آنوریسم آئورت بزرگتر می شود ، علائم یا برای اولین بار شروع می شوند یا بدتر می شوند.

علائم ممکن است نشانه ای از احتمال وقوع پارگی باشد. علائم آنوریسم آئورت پاره شده نسبتاً چشمگیر است و در طی چند دقیقه به سرعت پیشرفت می کند.


بیشتر اوقات ، هنگامی که آنوریسم پاره می شود ، بدون ایجاد علائم قبلی این کار را انجام می دهد.

آئورت ، خود یک رگ خونی بزرگ است که از قلب خارج می شود تا خون اکسیژن یافته را به بدن منتقل کند. بسیاری از شریان های کوچک از آن شاخه دارند. این دو ناحیه که احتمالاً آنوریسم آئورت در آن ایجاد می شود ، در بخش شکمی آئورت قرار دارد که در پشت شکم قرار دارد و بخش قفسه سینه آئورت که در پشت دنده ها قرار دارد.


آنوریسم آئورت شکمی


شکم بخش از آئورت منطقه رایج ترین از آنوریسم آئورت است، و این نوع آنوریسم اغلب به عنوان AAA (آنوریسم آئورت شکمی) نامیده می شود. علائم می تواند ظریف باشد (یا ممکن است علائم قبل از پارگی اصلاً وجود نداشته باشد) و ممکن است شامل موارد زیر باشد:


کمر درد در وسط تا قسمت پایین کمر
درد و ناراحتی شکم
احساس ضربان در شکم

آنوریسم آئورت قفسه سینه

آنوریسم آئورت قفسه سینه بخشی از آئورت است که اخیراً از قلب خارج شده و در قفسه سینه قرار دارد. مانند AAA ، علائم ممکن است ظریف باشد (یا ممکن است علائم قبل از پارگی وجود نداشته باشد) و شامل موارد زیر است:

درد قفسه سینه
کمردرد
تنگی نفس
پارگی آنوریسم آئورت

هنگامی که آنوریسم آئورت پارگی می کند ، علائم می توانند به سرعت پیشرفت کنند. شایع ترین علائم پارگی آنوریسم آئورت لزوماً مشابه با آنوریسم آئورت بدون پارگی نیست ، اگرچه درد در ناحیه آنوریسم می تواند رخ دهد. علائم شامل:

سرگیجه ، سرگیجه و تاری دید
ضعف شدید
درد شدید قفسه سینه ، شکم یا کمر
از دست دادن هوشیاری
آنوریسم آئورت مؤثر بر سایر ارگان ها

لخته های خون ممکن است در داخل آنوریسم آئورت تشکیل شوند. اگر این لخته های خون شکسته شده و به مناطق دیگر بدن سفر کنند ، می توانند باعث آسیب اعضای بدن مانند  سکته مغزی ، نارسایی کلیه یا حمله قلبی شوند. علائم آن متفاوت است و ممکن است شامل درد قفسه سینه ، کاهش بینایی و خون در ادرار باشد.

علائم و نشانه های آنوریسم آئورت
علل
هنگامی که دیواره های آئورت ضعیف می شوند ، آنوریسم آئورت می تواند توسعه یابد. این اتفاق می تواند به مرور زمان در نتیجه بیماری ها و شرایطی اتفاق بیفتد که بر روی رگ های خونی بدن و نه فقط آئورت تأثیر بگذارد.

ضعف آئورت باعث پوسیدگی می شود که منجر به ایجاد پارگی یا لخته شدن خون می شود. فشار فیزیکی آنوریسم روی اندامهای اطراف می تواند برخی از علائم قابل تشخیص را ایجاد کند ، در حالی که از دست رفتن خون پارگی آنوریسم باعث عواقب شدیدتر و تهدیدآمیز برای زندگی می شود.  

عوامل خطرساز پیشرو

استعمال دخانیات عامل اصلی خطر آنوریسم آئورت است . افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری ، پنج برابر در میزان بروز آنوریسم آئورت افزایش دارند.
پیری (آنوریسم آئورت در افراد زیر 60 سال نادر است.)
جنسیت مرد (آنوریسم آئورت در مردان بسیار بیشتر از زنان اتفاق می افتد.)
فشار خون بالا در طولانی مدت (یا فشار خون بالا ) ، به ویژه در صورت عدم درمان ، می تواند خطر ایجاد آنوریسم را افزایش دهد.
سخت شدن شریان ها ، یا آترواسکلروز که در نتیجه کلسترول بالا و فشار خون بالا اتفاق می افتد ، با ساختن دیواره های شریان نامنظم و مستعد ضعف ، شما را به آنوریسم آئورت مستعد می کند.
سابقه خانوادگی آنوریسم آئورت یک عامل خطر مهم است.
چندین بیماری ژنتیکی به دلیل ضعف رگ های خونی ناشی از این شرایط می تواند خطر آنوریسم آئورت را افزایش دهد. سندرم مارفان ، سندرم اِلرز- دانلوس ، شریانی تاکایاسو ، دریچه آئورت بیکوسپید ، سندرم لویز- دیتز ، آنوریسم آئورت توراک خانوادگی و بیماری کلیوی پلی کیستیک همه خطر ابتلا به آنوریسم آئورت را افزایش می دهد.
تروما به شکم یا قفسه سینه ممکن است باعث ایجاد آنوریسم آئورت یا پارگی شود.
عوامل خطر برای پارگی

پیش بینی اینکه آیا آنوریسم آئورت دچار پارگی خواهد شد ، آسان نیست. علائم بدتر ، اندازه بزرگ یا اندازه بزرگتر آنوریسم ، و همچنین شواهدی از خونریزی کند در امتحان تصویربرداری ، احتمال افزایش پارگی را نشان می دهد. تغییرات شدید فشار خون یا عفونت های شدید می تواند احتمال پارگی آنوریسم آئورت را نیز افزایش دهد.


علل و عوامل خطر آنوریسم آئورت
تشخیص
علائم اولیه آنوریسم آئورت اغلب به دلیل پارگی است و پارگی می تواند کشنده باشد. اگر شما آنوریسم آئورت دارید ، اگر آنوریسم قبل از بروز هرگونه علائمی تشخیص داده شود ، نتیجه شما بسیار بهتر خواهد بود . در اینجا روش های تشخیصی آورده شده است:

غربالگری: بیشتر آنوریسم های آئورت قبل از پارگی وقتی تشخیص داده می شود که افرادی که احتمالاً بیشتر در معرض خطر هستند ، مشخص می شوند ، حتی اگر علائم یا علائمی در معاینه بدنی وجود نداشته باشد ، مشخص می شوند. کارگروه خدمات پیشگیری ایالات متحده توصیه هایی را برای غربالگری آنوریسم آئورت بر اساس سن ، جنس و سابقه مصرف سیگار ارائه داده است.
معاینه جسمی: ​​توده نبضی ، که یک ناحیه بزرگ ضربان دار در اعماق شکم است ، در حدود 33 درصد از افرادی که مبتلا به AAA هستند می توانند با معاینه بدنی تشخیص داده شوند. از آنجا که رگ خونی حتی در صورت داشتن آنوریسم قفسه سینه حتی سخت تر است ، شناسایی آن در طی معاینه فیزیکی برای آنوریسم قفسه سینه بسیار پایین است.
اشعه X قفسه سینه: اشعه ایکس قفسه سینه معمولاً آزمایشی نیست که پزشک در صورت خطر ابتلا به آنوریسم آئورت سفارش دهد. با این حال ، بسیاری از آنوریسم ها ابتدا با اشعه ایکس سینه معمول شناسایی می شوند که ممکن است به غیر از غربالگری برای آنوریسم آئورت به دلایل دیگری سفارش داده شود.
مطالعه سونوگرافی : سونوگرافی نوعی مطالعه است که می تواند ناهنجاری ها در حرکت مایعات و ساختار آناتومیکی بدن را تشخیص دهد. مطالعات اولتراسوند به ویژه در تشخیص آنوریسم آئورت حساس تلقی می شود. این یک آزمایش تشخیصی ایمن و نسبتاً سریع است و باعث می شود در شرایط فوری نیز مفید باشد.  
سی تی اسکن: یک مطالعه تصویربرداری دیگر ، سی تی اسکن ، می تواند تغییرات در ساختار آئورت را تشخیص دهد و می تواند در برنامه ریزی جراحی مفید باشد.
اسکن MRI: MRI مانند CT ، یک مطالعه تصویربرداری است که می تواند ناهنجاری های آناتومیکی را تشخیص دهد. بسته به مشخصات آنوریسم شما ، ممکن است یک MRI یا یک سی تی اسکن برای ارزیابی آئورت شما انتخاب شود.
چگونه آنوریسم های آئورت تشخیص داده می شوند
رفتار
اگر به شما گفته شده که مبتلا به آنوریسم آئورت هستید ، شما و پزشک خود مجبور هستید در مورد بهترین راه درمان تصمیم بگیرید . دو رویکرد در مورد مدیریت آنوریسم شامل ترمیم جراحی برای جلوگیری از پارگی یا نظارت دقیق با گذشت زمان است. تا حدود زیادی ، این تصمیم بستگی به احتمال تخریب آنوریسم شما و خطر تخمینی شما از عمل دارد.

احتمال پارگی آنوریسم آئورت به دو عامل بستگی دارد:

اندازه آنوریسم
نرخ رشد
اندازه آنوریسم آئورت بهترین شاخص خطر پارگی محسوب می شود و می توان آن را با آزمایش سونوگرافی ، سی تی اسکن یا MRI اندازه گیری کرد.

آنوریسم های بزرگتر از 5.5 سانتی متر قطر در مردان یا در زنان بیشتر از 5/5 سانتی متر در مقایسه با آنوریسم های کوچکتر احتمال پارگی دارند.

در صورت دستیابی به این مقادیر قطر آستانه ، خطر پارگی بیش از 40 درصد بیش از 5 سال است و اغلب جراحی توصیه می شود. در زیر این مقادیر آستانه ، خطر پارگی ممکن است نزدیک به خطر عوارض ناشی از جراحی باشد ، بنابراین ممکن است عمل جراحی توصیه نشود.

عمل جراحی

ترمیم آنوریسم نیاز به یک عمل جراحی دارد. روش های مختلفی برای ترمیم جراحی وجود دارد ، از جمله آنچه به عنوان ترمیم باز گفته می شود و روش دیگر ترمیم اندوواسکولار است. جراح شما روش شما را برنامه ریزی خواهد کرد تا با حداکثر عوارض ممکن بهترین انتخاب را برای ترمیم مؤثر و بهبودی ایمن به شما ارائه دهد.

بسیاری از افراد مبتلا به آنوریسم آئورت به دلیل افزایش سن و سایر عوامل خطر اختلالات قلبی عروقی دیگری دارند ، بنابراین خطر مرتبط با ترمیم جراحی معمولاً بی اهمیت نیست. به طور کلی ، خطر مرگ ناشی از عمل جراحی معمولاً حدود 5 درصد یا کمتر است ، اما خطر جراحی برای هر فرد باید با دقت ارزیابی شود.

اگر جراحی توصیه نمی شود ، باید ارزیابی منظم از اندازه آنوریسم انجام شود.

اگر آنوریسم در سال بیش از 0.5 سانتی متر رشد کند ، خطر پارگی بسیار بیشتر است. جراحی معمولاً حتی اگر اندازه کلی آنوریسم هنوز کمتر از 5/5 یا 5/5 سانتی متر باشد توصیه می شود.

پارگی آنوریسم آئورت

پارگی آنوریسم آئورت یک اورژانس جراحی است. اگر این اتفاق برای شما یا عزیزان رخ دهد ، تثبیت فوری پزشکی و ترمیم جراحی ضروری است. علاوه بر ترمیم آنوریسم ، از بین رفتن بیش از حد خون و تأثیر آن بر اعضای دیگر نیز باید کنترل شود.

چگونه آنوریسم آئورت درمان می شود
جلوگیری
اگر عوامل خطر خاصی دارید ، آنوریسم آئورت احتمال بیشتری دارد. برخی از عوامل خطر مانند سن و استعداد ژنتیکی قابل کنترل نیستند. با این وجود عوامل خطر دیگر قابل اصلاح یا کنترل هستند که احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت را تا حد زیادی کاهش می دهد .

برخی از مراحلی که می توانید برای کاهش خطر خود بردارید عبارتند از:

سیگار نکشید: استعمال سیگار عامل اصلی خطر در همه بیماریهای عروقی از جمله آنوریسم آئورت است. تنها راه مؤثر برای کاهش آسیب های ناشی از استعمال دخانیات ، قطع مصرف سیگار است.
کنترل فشار خون: فشار خون بالا نقش مهمی در بیماری عروقی دارد و حفظ فشار خون طبیعی با استفاده از رژیم غذایی ، کنترل استرس یا داروها احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت را کاهش می دهد.
سطح کلسترول خود را کنترل کنید: کلسترول بالا منجر به تصلب شرایین ، که سخت شدن شریان ها است. آترواسکلروز یکی از دلایل اصلی آنوریسم آئورت است. چندین روش برای کاهش سطح کلسترول بالا وجود دارد. داروهای مختلفی می توانند کلسترول را کاهش دهند و رژیم غذایی سالم و پر فیبر و همچنین چربی های سالم نیز می تواند کلسترول را کاهش دهد.
به طور منظم مراقبت های پزشکی را انجام دهید: ویزیت های روتین معمول از اهمیت بالایی برخوردار است. پزشک ممکن است تشخیص دهد که شما ممکن است در معرض آنوریسم آئورت قرار داشته باشید و ممکن است شما نیاز به آزمایش غربالگری داشته باشید. علاوه بر این ، هنگامی که شما به طور منظم ویزیت های پزشکی خود را حفظ می کنید ، مواردی که می تواند خطر ابتلا به آنوریسم آئورت ، مانند فشار خون بالا و کلسترول بالا را افزایش دهد ، می تواند زود تشخیص داده و درمان شود.
پیشگیری از آنوریسم آئورت
کلمه ای از خیلیول
پارگی آنوریسم آئورت یک رویداد مهم زندگی است که می تواند منجر به مرگ شود. آنوریسم آئورت اغلب باعث ایجاد علائم نمی شود و همین امر باعث می شود غربالگری جنبه مهمی از حفظ سلامت را به همراه داشته باشد ، به خصوص اگر شما عوامل خطراتی مانند سیگار کشیدن ، سن بالا ، فشار خون بالا و آترواسکلروز دارید.

اگر مبتلا به آنوریسم آئورت هستید ، تصمیم در مورد اینکه آیا به ترمیم نیاز دارید و جزئیات این روش نیز در مورد خود انجام می شود ، نیاز به یک مشاوره سطح بالا با یک جراح عروقی دارد. جراحی یک عمل بزرگ محسوب می شود. اما بعد از ترمیم ، بیشتر افراد نتیجه خوبی دارند و آنوریسم آئورت پاره شده را تجربه نمی کنند.

اگر شما یا عزیزانتان در حال بهبود یافتن از آنوریسم آئورت پاره شده هستید ، این بهبودی زمان می برد و ممکن است تأثیر طولانی مدت پارگی آنوریسم آئورت شما وجود داشته باشد.